subs flash

Centre Espriu Arenys

El Centre Salvador Espriu d'Arenys de Mar permet la consulta del fons documental. A la vegada, ofereix orientació i assessorament sobre l'obra i la personalitat de Salvador Espriu.

Llegir més

Agenda d'activitats

L'agenda de l'any Espriu es projecta en activitats a tot el territori, amb actes centrals, exposicions, representacions teatrals, actes de difusió lectora i presència als mitjans de comunicació.

Llegir més

Esdeveniment Destacat

Imprimeix
27
Nov

Simposi Internacional Espriu a les universitats de Cambridge i Londres

 

id 508

 

L’Institut Ramon Llull, juntament amb la Universitat de Cambridge i el Centre for Catalan Studies de la Queen Mary University de Londres, organitzen l’esdeveniment més destacat en l’àmbit acadèmic de l'exterior dins les activitats de l’Any Espriu. Es tracta del Simposi Internacional sobre Salvador Espriu que tindrà lloc el 29 de novembre (Cambridge) i el 30 (Londres). (...)

Com a cloenda i en primícia, se celebrarà el primer concert que recull totes les cançons clàssico-contemporànies que s’han composat a partir de poemes de Salvador Espriu que inclourà, a més, l’estrena mundial de dues peces del compositor Alberto García Demestres a partir dels poemes "Cançó d’albada" i "Cançó del pas de la tarda". El recital anirà a càrrec del prestigiós duet format per la mezzosoprano Elena Gragera i el pianista Antón Cardó.

El simposi s’ha gestat gràcies a la tasca d’un comitè científic integrat per Dominic Kewon, responsable dels estudis catalans de la Universitat de Cambridge; Brad Epps, catedràtic també a Cambridge i responsable durant molts anys dels estudis catalans a la Universitat de Harvard; i Jordi Larios, director del Centre for Catalan Studies de la Queen Mary University de Londres.

La jornada inaugural, que tindrà lloc a Cambridge, comptarà amb les intervencions del director de l’IRL, Àlex Susanna, el degà de la Facultat de Llengües Modernes i Medievals de la Universitat de Cambridge, Ian Roberts; i la presidenta del Fitzwilliam College, Nicky Padfield. La conferència inaugural, “A Sense of Place, a Sense of Space: The Experience of Sinera”, anirà a càrrec de Gareth Walters, professor a la Universitat de Swansea i autor del llibre The Poetry of Salvador Espriu: To Save the Words. El Simposi també inclou una taula rodona a l’entorn de la traducció de l’obra d’Espriu, moderada per Helena Buffery, presidenta de l’Anglo-Catalan Society (ACS) i docent de la University College Cork, i que comptarà amb la participació de Bob de Nijs, Cyrus Cassells i Antonio Jiménez-Millán, traductors del poeta al neerlandès, a l’anglès i al castellà, respectivament. També intervindrà en aquesta primera jornada Montserrat Lunati (Universitat de Cardiff).

La conferència de clausura, que serà dissabte al Centre for Catalan Studies de la Queen Mary University de Londres, duu per títol ”Salvador Espriu and Music” i anirà a càrrec de Miquel Desclot, poeta i traductor, que aprofundirà en les relacions d’Espriu amb la música i l’atracció que l’obra del poeta ha exercit en diferents músics i compositors, entre els quals Joaquim Homs i Antón García Abril.

Estrena mundial de García Demestres

Precisament, aquest vincle musical amb Espriu serà el fil conductor del recital poètic musical de cloenda del simposi. Per primera vegada s’interpretaran totes les cançons clàssico-contemporànies que s’han composat a partir de poemes d’Espriu, amb peces de Joaquim Homs, Antón García Abril, Mercè Torrents i Carles Gumí. El concert inclourà, a més, l’estrena mundial de dos poemes musicats per Alberto García Demestres (Barcelona, 1960): “Cançó d’albada” i “Cançó del pas de la tarda”, del recull Cançons de la roda del temps, que García Demestres va compondre durant la residència d’artistes VCCA.

La interpretació anirà a càrrec de la internacionalment aclamada mezzosoprano Elena Gragera i el virtuós pianista Antón Cardó, un dels duets més reconeguts i amb més projecció internacional de l’estat, amb nombrosos reconeixements i un repertori que va del Romanticisme fins la contemporaneïtat.

Estudis catalans a Queen Mary de Londres i Cambridge

Els estudis catalans a la Universitat Queen Mary de Londres, amb el suport de l’Institut Ramon Llull, formen part de fa anys de la llicenciatura en Hispanic Studies and Catalan Language, en la qual, a més dels diversos nivells de llengua, s’hi imparteixen les assignatures de literatura i cultura, en què es tracten aspectes nacionals, històrics, artístics i cinematogràfics. Londres, juntament amb París, és una ciutat amb forta presència dels estudis catalans: a banda del Centre d’Estudis Catalans de Queen Mary, hi ha dues universitats més que col·laboren amb l’Institut Ramon Llull: el King’s College de la Universitat de Londres, i la prestigiosa London School of Economics. Per altra banda, els estudis catalans de Cambridge, amb dos cursos de llengua i l’assignatura Introduction to Catalan Language and Literature, compten des de fa dos anys amb el finançament de l’Institut Ramon Llull, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Universitat Jaume I de Castelló.

Noves traduccions

Coincidint també amb l’Any Espriu, aquest dimecres 27 de novembre ha tingut lloc la presentació de la traducció al croat de La pell del Brau en una llibreria de Zagreb, en el marc de la fira del llibre Interliber Zagreb Book Fair. La presentació ha anat a càrrec de l’editora Simona Goldsteini, de l’editorial Izanja Antibarbarus, i el traductor, Tonko Maroević. A més, aquesta setmana s’ha posat a la venda la traducció a l’italià de l’antologia narrativa curta Sota la fredor parada d’aquests ulls, traduït per Amaranta Sbardella i publicat per l’editorial Passigli Editori.

Aquestes traduccions es sumen a la publicació l’any passat d’Ariadna al laberint grotesc per part de la prestigiosa editorial nordamericana Dalkey Archive Press.

Notícia cedida per l'Institut Ramon Llull.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Galeria d'imatges de l'Any Espriu

Organitza:

Patrocinadors:


logo gene
logo assistencia
logo damm
logo Ed62
logo Ed62

 

Col·laboradors:


 • logo tv3

 • logo catradio

 • logo ajuntament

 • logo diputacio

 • logo dip_girona

 • logo aj_arenys

 • logo xarxa

 • logo ilc

 • logo corporacio

 • logo rllull

 • logo conca

 • logo illc

 • logo barça

 • logo ensenyament

 • logo mnac

 • logo el Temps

 • logo arcs

 • logo hermeneia

 • logo lab

 • logo radio4

 • logo ramon

 • logo apm